Mocht U een artikel over de Spaanse Waterhond in een tijdschrift, dagblad etcetera hebben gelezen of een boek hebben gelezen? En dat artikel is hieronder niet geplaatst! Stuur dan een mailtje naar perro@spaansewaterhond.info Vermeld hierbij de bron, vindplaats, auteur en de datum, of stuur een exemplaar naar de beheerder van de website. Bij voorbaat dank!

Dagblad van het Noorden, 1998

Een artikel over het tweede nestje Spaanse Waterhonden in Nederland, geboren op 27 november 1998.

Zes puppies voor Rastahonden

de tekst staat onder het artikel

Het is haast niet te zien wat nu de voorkant is, zulk lang ‘rastahaar’ hebben hondenmoeder Nela en hondenvader Cole. Hun zes puppies werden vorige week geboren. Mevrouw Kaaijk uit Boven Pekela is de trotse bezitter van deze bijzonder ‘gekapte’ familie. Hun coupe vertoont grote gelijkenis met het rastahaar van Ruud Gullit. De piepjonge hondjes behoren tot het ras ‘Perro de Agua Español’ oftewel Spaanse Waterhond. Volgens fokster Kaaijk is het ras in Nederland zeer zeldzaam, in tegenstelling tot in Spanje waar ze behoorlijk veel voorkomen. De honden zijn volgens haar intelligent en erg leergierig. In Spanje zijn de waterhonden zeer gevreesd door drugssmokkelaars want bij de Spaanse politie hebben ze een uitstekende reputatie als hasjhond opgebouwd.

© Bert Wieringa, 1998

*****————————————————————–*****

Hondenvriend, september 2001

 

De Perro de Agua Español

Een artikel over de Spaanse Waterhonden in kennel Fehaér Masco.

De tekst staat onder de afbeeldingen

De Perro de Agua Español

Lotte Geertsma, Rolf Karsijns en Arjen Brouwer hebben het getroffen. Samen met een paar studiegenoten bewonen zij een vrij aan het water gelegen boerderij. De studenten Diermanagement aan het Van Hall Instituut hebben heel wat dieren om zich heen verzameld. Natuurlijk richten wij onze aandacht op de honden, vooral op de Perro de Agua Español: de levendige waterhond uit Spanje.

Het is aan Rolf Karsijns te danken dat er zoveel Spaanse waterhonden op het erf rondlopen. Hij bracht drie jaar geleden de eerste Perro’s mee naar de boerderij, die zij tijdelijk mogen bewonen tot het Leeuwarder industrieterrein het rustieke landgoedje op zal slokken. “Die eerste Perro’s kwamen beide uit één nest”, vertelt Rolf. “Volgens mij het eerste in Nederland gefokte nest Spaanse waterhonden met stamboom.”

Werkhond

Toen Rolf drie jaar geleden naar de boerderij verhuisde, nam hij direct twee Komondors mee. “Vrienden van mij fokken dit ras al jaren, samen met Puli’s.” Dezelfde vrienden zijn er de oorzaak van dat niet lang daarna de eerste Perro’s op het erf van de boerderij verschenen. Rolf: “Zes jaar geleden lazen we een artikel over de Perro de Agua Español in een magazine. Door hun verviltende vacht vonden mijn vrienden en ik deze honden goed bij de Komondor en Puli passen. Maar in die tijd liepen er slechts een stuk of vier rond in Nederland, zover ik weet allemaal zonder stamboom. Mijn vrienden haalden er daarom twee met stamboom uit Spanje. Uit het eerste nestje komen de pups die ik meenam naar Leeuwarden.”

De Perro de Agua Español is een oud werkras, maar omdat het werken met honden niet meer echt noodzakelijk is, waren er 25 jaar geleden niet veel Perro’s meer over. Gelukkig besloten enkele Spaanse liefhebbers het ras in ere te herstellen.

Wat meteen opvalt aan de honden op de boerderij is het verschil in grootte. Het kleinste teefje heeft een schofthoogte van 40 cm, de grootste reu is 53 cm hoog. “De rasstandaard geeft een hoogte aan van tussen de 40 en 50 cm”, legt Rolf uit. “Dus onze grootste reu is eigenlijk te groot. Toch wint hij vaak op tentoonstellingen. Dat komt omdat hij veel uitstraling heeft en afwijkingen in hoogte van maximaal drie cm zijn toegestaan.”

Het verschil in grootte heeft te maken met het werkverleden van het ras. Er zijn kleine Perro’s, met een iets langere rug, voor de jacht. De iets grotere doen dienst als herdershond en de grootste maken zich vooral nuttig als waterhond.

Kenmerkend aan de Perro de Agua Español is de krullige, wollige en weerbestendige vacht, die draden vormt als ze langer wordt. Het is toegestaan de draden kort te knippen. Voor de tentoonstelling moeten ze tussen de 3 en 15 cm lang zijn.

Terughoudend

Terwijl we buiten een drankje nuttigen, haalt Lotte een paar Perro’s op. Een Komondor en een Mastino Napoletano bedelen intussen vanuit een nabij gelegen kennel om onze aandacht. “Als je de Mastino zou aaien, dan springt de Komondor er direct voor”, zegt Rolf. “Het zijn reuen en de Komondor is de baas. Maar de Mastino is nu bijna twee jaar oud en begint zich zo langzamerhand te verzetten tegen het dominante gedrag van zijn roedelgenoot. Maar gevochten hebben ze nog nooit met elkaar.”

Dan verschijnt Lotte met vijf Perro’s. Drie komen vrolijk blaffend op ons af, twee verdwijnen onder de stoelen van Rolf en Arjen. “Dat zijn honden die we geïmporteerd hebben”, verklaart Lotte. “De ene komt uit Spanje, de andere uit België. Vooral die uit Spanje is erg terughoudend naar vreemden. De meeste Spaanse fokkers rommelen maar wat aan. Op inteelt wordt bijvoorbeeld nauwelijks gelet. Gelukkig zijn de door ons gefokte honden veel minder schichtig. Dat komt omdat wij proberen nieuw bloed in te brengen, vandaar dat we naast zes teven ook vijf reuen hebben. Maar het stabielere gedrag komt ook doordat we veel aandacht aan de socialisering schenken. We laten de honden veel loslopen. In een roedel leren ze met elkaar omgaan. Enkele meisjes uit de buurt helpen ons met het verzorgen van de pony’s, maar zij gaan ook intens om met de honden. We hebben op het moment pups, dan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen over de vloer komen.”

Nieuw bloed

Het inbrengen van nieuw bloed valt nog niet mee met een ras als de Perro de Agua Español, vertelt Rolf. De Spaanse rasvereniging werkt niet echt mee. “De voorzitter heeft 75 honden. Hij spreekt een beetje Engels, dat vinden buitenlandse bellers prettig. Ze komen dan ook meestal niet verder dan de voorzitter. Op die manier worden er dus alleen maar honden van één kennel geëxporteerd vanuit Spanje.”

Lotte veert op: “Maar gelukkig is er internet! Via dat medium kunnen we fokkers rechtsteeks bereiken en de Spaanse voorzitter dus mooi omzeilen. Zelf staan we ook op internet met onze kennel ‘Fehaér Masco’, onder www.spaansewaterhond.nl.”

Slim

Alle Perro’s liggen nu gezellig voor onze voeten. Een net geschoren teefje staat op en druk haar kopje tegen mijn hand. “Je ziet, dat de Spaanse waterhond graag mensen om zich heen heeft”, zegt Lotte. “Waar wij zijn, zijn onze Perro’s.”

Nu het over het karakter gaat, mengt ook Arjen zich in het gesprek. Hij leeft tenslotte ook elke dag met deze dieren. “Perro’s zijn speels”, zegt hij, “maar ook erg slim. Je moet er aan denken dat ze je niet in de maling nemen. Voor je het weet, doe je precies wat zij willen en maken zij dus de dienst uit.”

Maar dat is gelukkig snel terug te draaien, want erg koppig zijn deze hondjes niet. Lotte neemt met de reu Díos deel aan gehoorzaamheidscursussen, en niet zonder succes. “Ik ben geslaagd met het hoogste aantal punten van alle cursisten”, zegt ze glunderend. “Zodra we op het trainingsveld staan, gaat de knop om. Prachtig is dat!”

Adriaan Dost

<fotobijschrift> V.l.n.r.: Arjen, Lotte en Rolf met enkele Perro pups.

*****————————————————————–*****

Hondenmanieren, nummer 12 2002

Rashonden van de maand, Spaanse rassen

Perro de Agua Español; een uiterst veelzijdig type

 

*****————————————————————–*****

Spaanse Waterhond in Kopspijkers

Spaanse Waterhond Carda was samen met haar baasje Emmie te gast bij Jack Spijkerman voor het item Dogstars de rivals

Via de onderstaande link kan de scène bekeken worden

*****————————————————————–*****

Artikel over de socialisatie van Pedro de Spaanse Waterhond in Denemarken

In dit artikel wordt de socialisatie van de pup besproken. Dat het goed is om met andere honden en dieren in contact te komen. Pedro Fehaér Masco wordt als voorbeeld genoemd van een pup met een goede socialisatie.

*****————————————————————–*****

Onze Hond – 36e jaargang – nummer 3, maart 2011

In de Onze hond, nummer 3 van 2011 is een artikel over de Spaanse Waterhond en de Lagotto Romagnolo opgenomen. In het artikel worden de twee rassen met elkaar vergeleken.

Onze Hond – 36e jaargang – nummer 12, december 2011, kerstnummer

In de Onze hond, nummer 12 van 2011 is wederom een artikel over de Spaanse Waterhond opgenomen. Met veel informatie, omschrijving van de geschiedenis, de rasstandaard en veel foto’s.

*****————————————————————–*****

Boeken over de Perro de Agua Español

  •  El Perro de Agua Español


Una Raza Autóctona a Conservar

by Cecilio José Barba Capote and Baldomero Moreno-Arroyo (1997)

ISBN: 84-922496-3-3

Taal / language: Spaans/ Spanish

  •  El nuevo libro del Perro de Agua Español

By Josefina Gómez-Toldrà

ISBN: 84-305-8288-6

Taal / language: Spaans/ Spanish

  •  El Perro de Agua Español

Der Spanische Wasserhund

By Astrid Fuchs – kennel Aguas Aribas

Taal / Language: Duits / German

  •  A kennel Club book; Spanish Water dog
    Special rare-breed edition; A comprehensive owner’s Guide

By Christina Désarnaud (2003)
ISBN: 1-59378-344-2
Taal / Language: Engels/ English

  •  Perro de Agua Español

by C. Desarnaud
ISBN 9788425515668
Taal / language: Engels/ English

  •  Perro de Agua Español

By Gunilla Torenfält-Fasth (2002)
Kennel Aqualines
Taal / Language: Zweeds/ Swedish

  •  The Spanish Water Dog Book

By Di Williamson and Wanda Sooby
http://www.thespanishwaterdogbook.co.uk/
Taal / Language: Engels/ English

  •  Cómo Educar a Un Perro de Agua Español Con Amor
    Adiestramiento Canino de Un Perro de Agua Español Basado en el Vínculo Afectivo Que Tienes Con Él

by Cesar Perrino
ISBN: 9798-471078604
Taal / language: Spaans/ Spanish

  • El Perro de Agua Español
    Su historia y sus orígenes.
    Influencia en la creación de otras razas

By Manuel Herrero Crespo
ISBN: 978-84-19705-20-4
Taal / language: Spaans/ Spanish

  • La Guía completa para tu Perro de Agua Español

By Carmen Alvarez
ISBN: 9798455439908
Taal / language: Spaans/ Spanish