Verzorging van de vacht
De vacht van de Spaanse Waterhond groeit in lange krullen. De vacht hoeft daarom niet geborsteld of gekamd te worden. Door de structuur van de krullen houdt de vacht niet of nauwelijks water vast. De kortgeschoren Spaanse Waterhonden zijn dan ook zeer snel weer droog. Wanneer de vacht langer is, blijft de vacht langer nat.
De Spaanse Waterhond heeft een vacht die niet verhaart (en dus geen ruiperiode heeft). De vacht groeit met ongeveer een centimeter in de maand door. De Spaanse Waterhond kan daarom 1 tot 2 keer per jaar geschoren worden. Dit scheren mag vaker, al naar gelang de persoonlijke voorkeur. In Spanje worden de Spaanse Waterhonden meegeschoren met de schapen. Spaanse Waterhonden worden dan ook geheel op één lengte geschoren of geknipt, vaak ongeveer een halve centimeter. Er wordt geen model aangebracht in de vacht (zoals bij een poedel). Honden die naar tentoonstellingen gaan moeten een minimum vachtlengte van 3cm hebben en mogen maximaal een vachtlengte van 15cm hebben.
De onder- en bovenvacht van de Spaanse Waterhond groeien in elkaar waardoor klitten ontstaan. Deze klitten worden (indien nodig) uit elkaar gescheurd , zodat er strengen ontstaan. De vacht mag wel worden geknipt of geschoren, dit echter bij voorkeur op één lengte.
De eerste keer dat de hond geschoren wordt is op een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Dit gebeurt om de puppyvacht kwijt te raken.
De hond kan in elk jaargetijde geschoren worden. Het lichaam van de hond past zich binnen een dag aan, aan eventueel warmteverlies (winter) of extra warmte (zomer). Het enige waarop gelet moet worden is zonnebrand. Een hond die net geschoren is moet, net als de mens na de winterperiode, niet te lang in de brandende zon verblijven. Als de hond geschoren wordt, moet men niet vergeten dat de haren tussen de voetzooltjes ook geknipt moeten worden. In de winterperiode is het sowieso verstandig deze haren te knippen, omdat zich in deze haren ijs kan verzamelen en dit kan wondjes veroorzaken bij de voetzooltjes.
Verzorging van de oren
Doordat de vacht van de Spaanse Waterhond doorgroeit en geen rui kent, groeien de haren in de oren ook door. Hierdoor kunnen haarproppen in de oren ontstaan, waarin viezigheid kan blijven hangen en daardoor broei kan ontstaan. Deze warmere omgeving is een ideale plek voor oormijt, waar de Spaanse Waterhonden dan ook gevoelig voor kan zijn. Om te voorkomen dat viezigheid en eventueel oormijt in de oren terechtkomen, kunt u de haren in de oren verwijderen. Dit kan door eens in het half jaar de haarproppen eruit te trekken. Dit kan het beste door een dierenarts gedaan worden, maar kan ook zelf thuis. Je kunt de haren eruit trekken, of een aderklem gebruiken (vaak wel verkrijgbaar bij de dierenarts). Als de haren verwijderd zijn, is het verstandig om met een oor-clean middel het oor schoon te maken. De haren kunnen ook uit de oren worden geplukt beetje bij beetje, wanneer de hond bijvoorbeeld op schoot ligt. Ervaring leert ook dat het mogelijk is dat helemaal niets aan de oren doen ook wel helpt. Let dan wel op dat zodra er ontstekingen plaatshebben, er toch behandeld moet worden.
Verzorging van de ogen
De langere doorgroeiende vacht heeft ook een invloed op het verzorgen van de ogen. Zo blijft er vaak bij een langere vacht traanvocht hangen, waardoor dit samen met wat aanwezig vuil of zand in kan drogen en het harde stukjes bij de ooghoeken vormt (net als slaap bij mensen).
Dit kan worden verwijderd door met de duim(nagel) en wijsvinger dit restje vast te pakken en uit de vacht te trekken. Als dit regelmatig gebeurd vindt de hond het ook geen probleem dat dit gedaan wordt.
Verzorging van het gebit
Normaal gesproken hoeft men niets aan het gebit van de hond te doen. Het geven van een kauwbot of een flostouw is voldoende. Ook zijn er kauwstaven verkrijgbaar speciaal voor gebitsverzorging.
Vanaf de leeftijd van 4 maanden gaan de pups hun puppygebit inwisselen voor het volwassen, blijvende, gebit. Vooral in deze tijd is het noodzakelijk dat de pup iets heeft waar hij zijn tanden in kan, en mag, zetten.
Maar mocht het ooit nodig zijn dat het gebit bekeken wordt, bijvoorbeeld bij de dierenarts of op een hondenshow, dan is het makkelijk dat de hond zonder problemen zijn gebit kan laten zien. Dit kan van jongs af aan geoefend worden bij de hond.
Met een hand houdt men de kop van de hond vast, met de andere hand trekt men de lippen van de hond omhoog, hierbij in het oog houdend dat de ogen van de hond niet worden afgedekt, dit wordt door de hond namelijk als zeer vervelend ervaren