Hieronder uitleg over enkele van de ‘in het oog springende’ uiterlijke kenmerken van de Spaanse Waterhond; de staart, de kleur, de vacht en de afmetingen.

De staart
In Spanje, het land van oorsprong, werd en wordt de Spaanse Waterhond aan de staart gecoupeerd. Enkele redenen waarom het ras gecoupeerd wordt zijn:
De hond maakt de boot nat met zijn staart tijdens het vissen.
De hond blijft met de staart hangen in doornstruiken tijdens het drijven van kuddes of tijdens het zoeken van (aangeschoten) wild.
Varkens, die de Perro ook wel drijft, bijten de staart af.
De hond is mooier zonder staart.
In Nederland, en in nog enkele andere landen, is het sinds een paar jaar verboden om de staarten van honden te couperen. Omdat in Nederland honden nagenoeg niet meer voor werkdoeleinden worden gebruikt, is het niet meer nodig de honden te couperen voor zo’n doel. Omdat het couperen van een hond om esthetische doeleinden (mooi maken) niet meer ethisch verantwoord wordt geacht in onze maatschappij, is er een wet opgesteld die het couperen verbied. Enige uitzondering is voor een hond die daadwerkelijk zijn oorspronkelijke werk nog uitoefent en hierbij gecoupeerd dient te zijn.
Om terug te komen op de Spaanse Waterhond. In Nederland worden de pups dus niet gecoupeerd. Omdat het nagenoeg onbekend was, wat voor soort staart een Perro krijgt (lengte en breedte), zijn er bij de Spaanse Waterhonden met staart dan ook veel verschillende varianten te vinden. De staart wordt door de meeste Perros in een kleine krul naar boven gedragen.

Krulstaart

Zweepstaart

Staart gecoupeerd

Als je een pup uit een land waar nog wel gecoupeerd wordt wilt importeren, dan moet je voor de geboorte van de pups al de keuze hebben gemaakt of de staart gecoupeerd moet worden of niet. Let wel op, een gecoupeerde hond mag in bepaalde landen waaronder Duitsland en Finland niet deelnemen aan shows / tentoonstellingen of officiële wedstrijden. In Nederland mag het nog wel, omdat het land van herkomst geen coupeerverbod kent.

Binnen het ras komt het voor dat honden met een natuurlijke korte staart worden geboren. Dit is een erfelijke aandoening. De meningen bij experts verschillen over of dit een gebrek of afwijking is. De honden hebben er over het algemeen geen last van. Aangeboren korte staarten kunnen heel kort zijn, maar komen ook als bijna volledig lange staart voor. De aangeboren korte staart is vaak te herkennen aan het puntje aan het uiteinde van het laatste kootje. Die loopt taps toe net als een normale lange staart. Gecoupeerde staarten eindigen altijd stomp. Bij een kortstaart geboren pup moet altijd een verklaring van een dierenarts aanwezig zijn dat hij zo geboren is. Dit wordt ook opgenomen op de stambomen.

De kleur

Bij de Perro de Agua Español komen een groot aantal variëteiten voor met betrekking tot de kleur van de vacht. Hieronder zijn de verschillende soorten kleur en bontvorm kort beschreven.

Zwart:
De kleur zwart spreekt voor zich. Bij effen gekleurde honden komen er nagenoeg altijd wel vaak een witte borstvlek of een paar witte tenen voor. Volledig effen honden, komen bijna niet voor. Bij zwarte honden kan er op langere vacht aan de eindjes een rode / roestige gloed over het zwart heen komen.

 

Bruin:
De kleur bruin bij de Spaanse Waterhond is een apart verhaal. Toverballen, worden ze wel genoemd. Honden die bruin zijn kunnen hun hele leven van bruine soort kleur veranderen. Er zijn honden die bijna zwart waren bij hun geboorte en als pup, die na de eerste scheerbeurt bijna grijs werden. Als de vacht dan weer langer wordt, komt het donker bruin weer terug. Hieronder staan hiervan enkele voorbeelden. De eerste drie foto’s zijn van Yerba del Pipa Casita De foto’s daaronder zijn van Leipie Fehaér Masco (Boef). Er komen ook beige honden voor. In Spanje noemen ze deze aparte kleur ‘Canello’. Wij zouden zeggen een soort ‘Golden Retriever kleur’. De onderste twee honden zijn twee beige honden. De eerste, Bemilena de JMacelia, is daarnaast ook nog bont (een witte kraag). De tweede hond, Cruz Fehaér Masco, is volledig beige.

    

  
    

Bont:
Naast de effen gekleurde honden, komen er bij de Spaanse Waterhond drie soorten bont voor.  Dit kan bont zijn van wit met zwart en bont van wit met bruin. Deze vormen liggen op het zogenoemde S-locus. Deze genen beïnvloeden de verdeling van gepigmenteerde delen en ongepigmenteerde delen, respectievelijk de witte vlekken.

Het gen S is verantwoordelijk voor een volledig gekleurde vacht. Er komt in het geheel geen wit voor of soms enkele kleine vlekjes op de tenen of op de borst, zoals de kleuren hierboven genoemd. Het gen S is dominant over de andere varianten van het S-locus. In volgorde van dominantie volgen hierna de si ,sp en sw.
Het gen dat meest dominante recessieve gen is  si, de i staat hier voor Irish spotting. Onder invloed van dit gen worden enkele huidgedeelten wit gekleurd: neusrug, wangen, voorhoofd, voeten, staartpunt, nek, keel, borst en buik. Het gen geeft vaak een soort patroon van witte kraag, bles, staartpunt en sokken.


Het gen dat hieronder staat is het gen sp , de p staat hier voor Piebald spotting. Het gen is verantwoordelijk voor bont, dat kan variëren van bijna wit tot bijna helemaal geen wit. Het is te vergelijke met koebont.


Het laatste gen, sw , staat bekend als extreem bont. De honden zijn geheel wit en bezitten gekleurde ogen en een gekleurde neus. Het wordt ook wel vergeleken met een wit laken met gaatjes voor de ogen en de neus. Soms kan er echter een scheur in het laken zitten en zien men de originele kleur terug. Meestal is dit het geval bij een oor, rondom het oog of een stuk van de staart.

  
(gebruikte bron: Elementaire kynologische kennis, van R. van der Molen).

Er zijn ook een paar niet gewilde (erkende) kleuren of variëteiten. Dit zijn black and tan (zwart bruin), bruin en tan (twee soorten bruin), albino, driekleur (zwart, bruin en wit) en gevlekt (dalmatiër vlekken).


De vacht

De vacht van de Perro de Agua Español is gekruld, en groeit in strengen of koorden. Deze gaan naarmate ze langer worden, vervilten. Veel zwemmen zorgt ervoor dat de krullen mooi in koorden groeien.  De verzorging van de vacht staat bij ‘verzorging’ verder beschreven. Hieronder staan enkele foto’s de vacht.

lange krullen

vilten

Het komt bij sommige Spaanse Waterhonden voor dat de vacht niet de ‘normale’ structuur heeft, maar dat de vacht gegolfd eruit ziet. De gegolfde vacht is erfelijk bepaald. Het kan dus voorkomen dat in hetzelfde nestje pups met een gegolfde en met een ‘normaal’ gekrulde vacht voorkomen.

De gegolfde vacht groeit ook in strengen of koorden, maar vervilt minder snel. Ervaring wil dat langharig gekrulde honden er langer over doen om droog te worden dan langharig gegolfde honden. Dickie, hieronder, had een gegolfde vacht. Zijn broertje Antonio had een gekrulde vacht. Enkele van de nakomelingen van Dickie (Lana en Lightning) hebben ook een gegolfde vacht gekregen.

   


De afmetingen

Volgens de rasstandaard moet de verhouding lengte / hoogte, voor een ideale Spaanse Waterhond  9 / 8 zijn. De meeste honden in Nederland zijn echter iets langer.

De hoogte / grootte van een volwassen reu moet tussen de 41 en 50 centimeter zijn. Een volwassen reu weegt ongeveer tussen de 16 en 20 kilogram. Maar iets zwaardere reuen komen ook veel voor.

De hoogte / grootte van een volwassen teef moet tussen de 38 en 45 centimeter zijn. Een volwassen teef weegt ongeveer tussen de 12 en 16 kilogram. Ook hier komen iets zwaardere teven ook veel voor.

De staart, als deze natuurlijk niet gecoupeerd is, is ongeveer 30 centimeter lang bij volwassen honden en is middelhoog aangezet.S